Да се разходим

Ползи от ходенето

Ходенето е отлична физическа активност, която има множество ползи за здравето. В следващите редове ще изложим някои от основните предимства от редовното ходене.

Подобрява сърдечно-съдовата дейност.

Ходенето е отлична кардио тренировка, която подобрява работата на сърцето и кръвообращението. То укрепва сърдечно-съдовата система и помага да се намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Укрепва мускулите и костите.

Ходенето натоварва големи групи мускули, сред които мускулите на краката и коремните мускули. То помага да се поддържа мускулния тонус и да се укрепят костите, намалявайки риска от остеопороза.

Подобрява настроението.

Физическата активност стимулира отделянето на ендорфини, които сте чували да наричат „хормони на щастието“. Чрез движение можете да подобрите настроението си, да неутрализирате стреса. Ходенето помага в борбата с депресията.

Намалява риска от диабет.

Редовното ходене може да подпомогне поддържането на нормално ниво на кръвната захар и намалява развитие на диабет тип 2.

Помага за контролиране на теглото.

Ходенето е един от най-лесните начини да изгаряте излишни калории и да контролирате теглото си. То е нискоинтензивна активност, тренировка, която може да се изпълнява редовно и без много усилия.

Подобрява паметта.

Някои изследвания показват, че ходенето може да подобри паметта и когнитивните способности. Физическата активност стимулира мозъка и подобрява кръвоснабдяването му, което може да има положителен ефект върху когнитивните способности.

Това са само някои от множеството ползи от ходенето. Важно е да се отбележи, че редовната и продължителна активност е ключова за постигане на максималните ползи за здравето. 

Ако не можете да намерите време да излезете навън, имаме за вас видео тренирвоки с които ще направите не малко крачки и в домашни условия, в почивката за кафе, сами, или с децата/внуците. Видеата са с продължителност 10-12 минути, но можете да ги комбинирате, или повторите, в зависимост от степента на натоварване, която искате да постигнете. Опитайте! 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *